برای بیشتر افراد ، نزدیک ترین ارتباط با دمپر هوا زمانی است که فرد می خواهد ورود هوا به اتاق را باز و یا بسته کند. کنترل جریان هوا با تنظیم دمپر پشت دریچه ای انجام می شود. در اغلب موارد این کار توسط یک اهرم و یا در برخی موارد توسط پیچ گوشتی انجام می شود.
اما در پروژه های صنعتی و یا ساختمانی بزرگ اعم از تجاری و اداری و هتل و بیمارستان ، از روش دیگری برای قطع و وصل و یا کنترل جریان هوا استفاده می شود.
انتقال جریان هوا توسط کانال انجام می شود.حال ، در بخش هایی از کانال قطعه ای قرار داده می شود تا بتوان جریان هوا را کنترل کرد.این قطعه به ابعاد کانال و معمولا به عمق ۱۵ سانتی متر است که به آن دمپر کانالی می گویند.
انواع دمپر کانالی
• دمپر کانالی دستی
دسته ، اهرمی است مدرج که بر روی بدنه نصب میشود ، اپراتور برای تنظیم جریان هوا از آن استفاده می کند.
دمپر کانالی دستی از نظر کنترل جریان هوا خود دو بخش است :
– قطع و وصل جریان هوا : که در اصطلاح به آن پره موازی می گویند.
– کنترل جریان هوا : که در اصطلاح به آن پره متقابل می گویند.
اما عموما از دمپر کانالی دستی پره موازی برای قطع و یا وصل جریان هوا استفاده می شود و محل نصب آن ابتدای انشعاب کانال از مسیر کانال اصلی جریان هوا است.
• دمپر کانالی موتوری
همان دسته بندی پره موازی و پره متقابل نیز برای دمپر های موتوری به کار می رود.تفاوت دمپر کانالی موتوری با مدل دستی صرفا به موتور نصب شده بر روی دمپر کانالی مربوط است.
با توجه به هزینه بسیار زیاد موتور دمپر ، عموما برای کنترل جریان هوا ، از مدل های دستی استفاده می شود و در ابتدای پروژه یک بار سیستم جریان هوا را بالانس می کنند.
از نظر شکل ، دمپر کانالی ، اعم از دستی و یا موتوری ، دو مدل دارد.
• چهار گوش
• گرد
بنابراین دمپر کانالی دستی خود می تواند به دو شکل چهار گوش و یا گرد باشد.
هر یک از این اشکال می توانند دارای دو عملکرد پره موازی و یا پره متقابل باشند.
در مدل های گرد ، دمپر می تواند به صورت فلنچ دار و یا بدون فلنچ باشد که در این خصوص در بحث های آینده به آن پرداخته می شود.